Volgens RIVM is voetballen op kunstgras veilig

Volgens RIVM is voetballen op kunstgras veilig

‘Sporten op kunstgras kan verantwoord en veilig blijven plaatsvinden. Op dit moment zijn er geen maatregelen noodzakelijk’. Dat is de conclusie van het RIVM nadat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar het sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele gezondheidsrisico’s daarvan. Wethouder Krijn van der Spijk reageert hierop: “Wij sluiten samen met de voetbalverenigingen aan bij de uitkomsten van het rapport van het RIVM. Voetballers kunnen verantwoord blijven sporten.”

De gemeente en de voetbalverenigingen hebben met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van het rapport. In het onderzoek is ook veld 5 van de Rijnsburgse Boys meegenomen. Dit veld, net als de overige lokale kunstgrasvelden, voldoet ruimschoots aan de norm voor zogenoemde mengsels. Deze norm schrijft voor hoeveel er maximaal van bepaalde stoffen in mag zitten. Wethouder Gerard Mostert is hiermee tevreden: “Wij hebben alle reden om de conclusie van de RIVM te volgen.” Momenteel doet het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) nog onderzoek om te bezien welke norm voor rubbergranulaat wenselijk is.

De GGDHM sluit zich ook aan bij de conclusies van het RIVM. Deze organisatie geeft aan dat lichaamsbeweging belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Normaal hygiënisch gedrag zorgt ervoor dat contact met de rubberkorrels veilig en verantwoord is en blijft. De KNVB heeft laten weten het belangrijk dat zijn leden veilig en gezond kunnen voetballen op kunstgrasvelden en heeft vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM. Daarom volgt de KNVB ook de lijn uit de adviezen van het gepubliceerde overheidsonderzoek, net als de Vereniging Sport en Gemeenten.

De gemeente en de voetbalverenigingen menen dat de uitkomsten van het RIVM onderzoek kunnen leiden tot geruststelling onder de gebruikers van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat, niet in de laatste plaats bij de ouders van voetballende kinderen.

Wilt u meer informatie over de kunstgrasvelden? Zie:

  • op RIVM.nl zijn het onderzoek en veel gestelde vragen en antwoorden opgenomen
  • voor vragen een telefonische publieksinformatielijn van RIVM (0800-0480)

Namens de gezamenlijke voetbalverenigingen en de GGD Hollands Midden,

Krijn van der Spijk, wethouder Sport

Gerard Mostert, wethouder Volksgezondheid

GGD Hollands Midden                 Y. Heeg

FC Rijnvogels                                  P. Plug

K.v.v. Quick Boys                           H.J. van Maanen

Rijnsburgse Boys                           A. Hendriksen

Valken ’68                                       J. Janssen

VV Katwijk                                      M. Vergouwen

By |2017-03-03T16:58:39+00:00december 21st, 2016|Mededelingen, oud|0 Reacties

About the Author:

Contact Info

Duyfrak

Telefoon: (071) 4013214

Web: Valken '68

%d bloggers liken dit: